loader

Het einde van het jaar nadert snel, en dat betekent dat het tijd is om alle posten binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling te bekijken. Of u nu Sinterklaas- of Kerstcadeautjes wilt geven aan uw werknemers, het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat deze giften binnen de vrije ruimte vallen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wat is de Werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling waarmee werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers kunnen geven. Binnen de WKR heeft u een vrije ruimte, dit is het bedrag dat u als werkgever belastingvrij aan uw werknemers kunt besteden. Voor 2023 bedraagt de vrije ruimte 3% over de eerste € 400.000,- en alles daarboven bedraagt dit 1,18% van de loonsom.

Het Belang van de Vrije Ruimte

De vrije ruimte is beperkt, en het is van groot belang om ervoor te zorgen dat u niet boven deze grens uitkomt. Als u dit wel doet, moet u over het meerdere een eindheffing van maar liefst 80% betalen. Dit kan een dure aangelegenheid worden als u niet op tijd inzicht heeft in uw uitgaven en deze niet onder controle houdt.

Sinterklaas en Kerst zijn traditionele momenten waarop werkgevers hun waardering voor hun werknemers willen tonen door cadeautjes te geven. Het is echter van cruciaal belang om deze giften binnen de vrije ruimte te houden. Anders riskeert u aanzienlijke fiscale consequenties (80% eindheffing).

Vergoedingen binnen de Vrije Ruimte houden

1. Houd Uw Uitgaven bij: Zorg ervoor dat u een duidelijk overzicht heeft van alle uitgaven die onder de WKR vallen. Dit helpt om te voorkomen dat u de vrije ruimte overschrijdt.

2. Beperk de Waarde: Overweeg om de waarde van de cadeaus te beperken, zodat deze binnen de vrije ruimte passen.

3. Keuzemogelijkheden: Bied werknemers keuzemogelijkheden in plaats van vaste cadeaus. Hierdoor kunnen ze iets kiezen dat binnen de vrije ruimte past.

4. Andere Vergoedingen en Verstrekkingen: Denk eraan dat niet alleen cadeaus, maar ook andere vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR vallen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw budget.

Het is belangrijk om het einde van het jaar niet te laten eindigen met financiële verrassingen als gevolg van het overschrijden van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Wees proactief en zorg ervoor dat u uw uitgaven binnen deze grens houdt, zodat u kunt genieten van de feestdagen zonder fiscale zorgen. Dit is slechts een algemeen overzicht van de werkkostenregeling voor 2023. Voor specifieke informatie en begeleiding met betrekking tot uw situatie en budgetplanning, neem gerust contact met ons op.