loader

In de maand mei of juni ontvangen veel werknemers hun vakantiebijslag. Hier worden ze altijd extra blij van omdat ze dit potje vaak gebruiken om hun zomervakantie te betalen of hun huis op te knappen.

De minimumvakantiebijslag bedraagt in beginsel 8% van minimumloon. In veel arbeidsovereenkomsten en Cao’s is inmiddels overeengekomen dat ze de vakantiebijslag berekenen over het bruto jaarloon of een minimum grondslag per maand.

Bij de uitbetaling van de vakantiebijslag is het juist en tijdig betalen erg belangrijk voor de werknemer. Werknemers betalen maandelijks loonbelasting over het ontvangen loon. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting die ze doen. In de inkomstenbelasting kan het zijn dat de werknemer te weinig aan loonbelasting heeft afgedragen over bijvoorbeeld zijn vakantiebijslag. Dit komt omdat het bijzonder tariefpercentages gebaseerd worden op het fiscale loon van het jaar ervoor. Echter bij de uitbetaling van de vakantiebijslag kan het gebeuren dat de werknemer op basis van salarisverhoging etc. eigenlijk in een hogere belastingschaal hoort te zitten. Je mag alleen met akkoord van de werknemer dit percentage verhogen, vraag daarom dit altijd schriftelijk aan de werknemer.

Voor de werkgever is het dus belangrijk om dit namens de werknemer in de gaten te houden, hierdoor heeft hij later ook niet ontevreden werknemers omdat zij bij hun inkomstenbelasting een naheffing hierdoor krijgen.

Heeft de werkgever in de maand mei of juni niet de mogelijkheid om de vakantiebijslag aan de werknemer uit te betalen omdat deze bijvoorbeeld een lage omzet heeft gehaald. Dan mag de werkgevers in samenspraak met de werknemer overleggen om de vakantiebijslag later uit te betalen, leg deze afspraken altijd wel schriftelijk vast.

Wilt u meer informatie over de regels omtrent de vakantiebijslag. Neem dan gerust contact met ons op.